Топли летни дни, забавления с приятели, пътувания… Докато се радваме на сезона често сме склонни да пренебрегваме редовната физическа активност и още по-често да си позволяваме повечко прегрешения с храната и напитките. Добрата форма е въпрос на постоянство и добър план. Вижте нашите съвети, за да не отлагате т.нар. beach body за бъдеще неопределено време и да имате достатъчно мотивация да тренирате и през лежерните летни дни.

 

Приемете спортът и физическата активност като рутина

Чували сме дори и най-успешните спорни звезди да казват, че всичко „започва в главата“. Без правилната психологическа нагласа няма как да постигаме резултати независимо дали се изявяваме на терена на професионалния спорт или просто се грижим за здравето и добрата си форма.

Затова първата стъпка да останем мотивирани (през лятото и не само) е да приемем тези занимания като част от рутината си подобно на вземането на душ или пиенето на кафе например. Трудно е да останем мотивирани, ако знаем, че ни чака неприятното задължение да тренираме. Ще видите колко по-лесно и приятно се случват нещата, когато имате нагласата, че правите нещо полезно за себе си или прекарвате малко време насаме.

 

Поставете си реалистични и изпълними цели спрямо нивото си

Няма как да останем мотивирани, ако не постигаме поне до някаква степен поставените си цели. Затова е важно те да са максимално реалистични. Бъдете обективни спрямо това дали сте начинаещи или напреднали, от колко време и какви спортни активности сте се занимавали и т.н.

Звучи чудесно да си поставим за цел да изминем 10 км по време на сутрешния си крос още утре, но ако до вчера не сме тичали и километър е много вероятно да не изпълним целта и да останем разочаровани. И обратното – мотивацията ни расте, когато си поставяме по-лесно изпълними цели и постепенно „вдигаме летвата“ във времето. Това наистина работи, уверете се сами.

 

Следете резултатите, които постигате и наблюдавайте прогреса

Точно както при поставянето на изпълними цели и тук разковничето е в малките крачки и постоянството. За да останете мотивирани и да продължите да спортувате редовно, добра идея би било да си водите дневник за постигнатия напредък. Това помага да придобиете представа кои са упражненията, които работят добре за вас, колко килограма сте успели да свалите и т.н.

Препоръчително е да описвате подробно тренировките си и да следите какво се случва с тялото. Освен всичко това, знанието дава възможност да погледнете реалистично на нещата и да си поставяте вече споменатите постижими цели и така да затворите кръга на мотивацията, която да се превърне с константа.

 

Разберете индивидуалните спортни характеристики на тялото си

И последно, но не по важност – спортният потенциал е нещо, което често пренебрегваме, но което е изключителна важност за поставянето на реалистични цели, а от там и за мотивацията. Много са факторите (вътрешни и външни), които определят този потенциал, като сред тях са и някои гени. Но как да разберем какви са нашите индивидуални генетични особености?

За щастие това може да стане бързо и лесно с генетичния тест LifeFitness. Чрез ДНК анализ той определя индивидуалните реакции на организма спрямо различни тренировъчни програми, дава информация за спортния потенциал, скоростта на възстановяване и рискът от травми при упражнения и др. LifeFitness e подходящ както за професионални спортисти, така и за всички, които спортуват, за да са във форма и да водят активен начин на живот. Разберете всичко за теста LifeFitness ТУК.