Влюбваме се по много причини – от физическо привличане до сходни интереси и споделени ценности. Само от това ли обаче зависи романтичното ни щастие? Далеч не, твърдят учените. Да останем заедно задълго и да живеем щастливо с половинката си може да зависи от гените на всеки от нас, показва ново проучване, проведено от изследователи от престижния университет Йейл.

Каква е връзката между гените и близостта?

Учените изследвали ролята на различни генетични варианти, пряко свързани с хормона окситоцин при 178 женени двойки на възраст между 37 и 90 години. Добре известно е, че окситоцинът има пряка връзка с изграждането на близост във взаимоотношенията. Какво показват резултатите?

След анализ на геномите на участниците учените установили, че при двойките, в които дори един от партньорите има генетична вариация, наречена rs53576 с GG генотип (свързана с окситоциновия рецептор OXTR), удовлетворението от партньорството и брака е голямо при двамата. Тези двойки се чувстват в пъти по-щастливи и сигурни в брака си в сравнение с останалите семейни двойки с различни генотипи, показва още проучването.

„Това изследване ясно показва, че чувството на удовлетворение и близост във връзката не се дължи само на общите ни преживявания и споделени емоции във времето. Оказва се, че щастието в брака всъщност до голяма степен зависи както от нашите гени, така и от тези на партньора ни, където са закодирани различни предразположености“, коментира ръководителят на изследователския екип проф. Джоан Монин.

Въпреки огромния напредък на науката, изследователите обаче все още не могат да дадат научно обоснован отговор на вечния въпрос какво е любовта и каква е рецептата за щастие.

Как да направите любимия човек истински щастлив?

И на този въпрос науката все още не е дала категоричен отговор, но със сигурност знаем, че един от най-добрите начини да кажем „обичам те“ е като покажем грижа. Да отправим жест на персонално внимание казва повече от хиляди думи. Ако все още търсите подарък за половинката си за предстоящия празник на любовта, тестовете от линията LifeGenomix са перфектни за целта.

Чрез генетичен анализ на собствената си ДНК Вашата половинка ще получи персонален план за хранене, спорт и фитнес или грижа за кожата, валиден за цял живот и базиран на характеристиките потребностите на нейния/неговия уникален организъм. Независимо дали искате да подарите отлична спортна форма за него с теста LifeFitness, красива и здрава кожа за нея с теста LifeSkin или да започнете заедно нов, здравословен хранителен режим и за двама Ви с теста LifeNutrition. И за да отпразнуваме заедно любовта до края на февруари Ви подаряваме 10% отстъпка от цената на всеки тест, поръчан в месеца на любовта с промокод LOVE10. Изберете най-подходящия за себе си или за своята половинка ТУК.