Да надникнем в тайния код на ДНК е въпрос преди всичко на любопитство. Днес за повечето генетични тестове е достатъчна само натривка от вътрешната страна на бузата (или т.нар. букална лигавица), която с помощта на лабораторен анализ може да разкрие цяла вселена от интересни факти за нашата ДНК. Звучи като магия, нали? Водени от любопитството да опознаем не само себе си, но и всичко, което ни заобикаля, в навечерието на Коледа решихме да разкрием генетичния код на емблематичното за този празник коледно дърво.

Какво би ни казала ДНК, ако можехме да вземем проба от нашата елха?

Да си представим, че можем да вземем „натривка от лигавицата“ на коледното дърво. Какво щяхме да научим след като изолираме генетичен материал за анализ? Като начало – какъв е произходът на дървото. Генетиката на растенията, подобно на тази на животните, се влияе от географията и особеностите на различните региони по света.

Екип от изследователи на познатото на всички ни дърво ела, ръководен от учените Андрю Екерт и Дейвид Нийл от Калифорнийския университет, идентифицира седем генетични маркера с честоти, които варират в зависимост от местоположението в северозападната част на Тихия океан. Въпросните генетични маркери са открити в гени на растението, свързани със студоустойчивостта.

Изводът е, че северните дъгласки ели, изложени на мрачно зимно време, са се развили генетично различни от техните „братовчеди“, живеещи на юг. Откритието на изследователския екип не е особено изненадващо, но е изключително ценно от гледна точка на науката. Едва сега науката започва да разбира как различните генетични вариации водят до устойчивостта на студ, характерна за дървета на север.

Как генетиката може да реши проблемa с бъркотията на падащите иглички?

Истинското откритие на изследванията на коледните елхи се крие в изсечените дървета и бъркотията, която създават. Всеки, който има дори и малък опит от първа ръка с прясно отсечено коледно дърво, знае това. Непрекъснато падащите иглички са цената, която се налага да платим за свежия аромат на коледно дърво. С все по-ранното начало на коледния сезон, изследването на задържането на игличките представлява все по-голям интерес от страна на изследователите. Само си представете дърво, което би могло да запази иглите си от Бъдни вечер до Нова година. То със сигурност би било търговски хит и както търговците, така и потребителите, биха били безкрайно признателни на генетиците, които с работата си биха им спестили досадните падащи иглички.

Можем ли да променим генетичния код на елхата?

Въпрос за 1 млн. долара или по точно за 1 млн. и 300 хил. долара. Толкова струва амбициозният проект на Гари Частагнер от Вашингтонския държавен университет (наричан още г-н „Коледно Дърво“), който се е заел с нелеката задача да ръководи научното търсене за свещения граал на коледните елхи, а именно – по-добро задържане на иглата.

Екипът на Частагнер ще използва последователност на РНК и „скала за задържане на иглата в Дания“ (разработена съвместно с датски учени) за търсене на генетични асоциации. Пожелаваме на г-н „Коледно Дърво“ успех в проучването, а до тогава не ни остава друго освен да украсим нашето коледно дърво и по-важното – да го заобградим с подаръците за най-любимите си хора, както всяка година.

А ако имате нужда от празничен подарък в последната минута, който да поставите под елхата, посетете нашия магазин. Какъв по-добър и полезен подарък от генетичен тест, с който Вие и Вашите близки да опознаете своята ДНК и да започнете да се грижите за себе си по най-добрия начин? Подарете красота с теста LifeSkin, здраве с теста LifeNutrition и отлична форма с теста LifeFitness, защото всяка година за празниците си пожелаваме именно това!